In Corona tijd heb ik mijn oude vak fotografie weer opgepakt. Het begon met een aantal uitbreidingen aan de technische kant, proeffoto’s en aardig wat uurtjesthuisstudie op het gebied van de moderne versie van Photoshop. De kennis die ik had was toch wel erg gedateerd en gerelateerd aan oude versies.
Een voordeel van dat Coronatijdperk; ik had in de vorm van een prachtige dochter wel bijna constant een goed model om me heen.
Ik heb besloten om me op twee fotografie gebieden verder te specialiseren: portretfotografie, liest de wat bijzondere portretten – en technische fotografie. En daarvoor is onlangs een fikse verbouwing geweest aan de studio. Helaas geen audio opnames meer, maar wel een fijne foto/video studio die is afgestemd op hoe ik wil werken. Praktisch en met kwaliteitsmateriaal. En alles in eigen beheer, ook inlijsten en passe-partouts maken. En sinds kort ook weer echte oude analoge fotografie, weet u nog, met rolletjes, of, in mijn geval met rolfilm (lees hele grote negatieven). En wel met een heel speciale camera, een die gebruikt werd door fotografen die werkte voor de grootste mode magazines van de wereld. Best of both worlds; de sfeer van de jaren 50/60/70 met de scantechniek en printkwaliteit van vandaag.
Portretfotografie
Het is bij portretten de bedoeling dat zoveel mogelijk foto’s in eigen huis of op de werkplek gemaakt worden, in de vertrouwde omgeving. Dat geld natuurlijk ook voor de theaterfoto’s, liefst op de set, nog beter, gewoon tijdens de voorstelling. En dan wel zo dat niemand er last van heeft.
Portretfotografie voor social media en andere formats gaan in overleg. Mijn foto uitrusting in samengesteld om zowel in mijn studio, binnen bedrijven en kantoren als ook in de openlucht inzetbaar te zijn.
Meestal maken we ter plaatse samen een voorselectie van de gewenste foto’s, die ik vervolgens thuis verder uitwerk. Alle grote afdrukken print ik zelf op mijn fotoprinter. De meest gekozen formaten zijn A4, A3 (30 x 42cm), A3plus (33x48cm), en sinds kort zelf A2 (42 x 60cm. Nog groter kan, zelfs een bij twee meter is geen probleem, maar die worden uitbesteed aan een vaklab. Daarnaast beschik ik over een mobiele printer voor op locatie. Afdrukken 15x 20cm in hoogglans. Een afdruk maken kost slechts 20 seconden.
De technische fotografie
Hier komt mijn passie voor audio weer om de hoek kijken. Toen ik op een dag een defecte microfoon uit elkaar haalde, ontstond het idee van de “exploded view” foto. Mijn vriend en auteur Marco (van het boek Witnesses of Words, zie onder Projecten) had ook nog wel “een paar” microfoons liggen. Fantastische exemplaren en fototechnisch een leuke uitdaging om er iets moois mee te doen. Van deze Exploded View foto’s komen afdrukken in beperkte oplage beschikbaar. Een aantal bevriende geluidstechnici willen zelfs een t-shirt met een afdruk er op. Ook daar wordt aan gewerkt. Een heel andere uitdaging was het glas met een actie en zonder refelectie van de flitsers in beeld (dus ook niet weg- shoppen).
Theaterfotografie
Na een keer op verzoek van een goede vriend en idem regisseur wat foto’s gemaakt te hebben van de cast van een theaterstuk waar ze mee bezig waren, kwam het verzoek om ook bij het stuk zelf te fotograferen. Dat beviel wederzijds zo goed, dat er toch al heel wat prachtige plaatjes gemaakt zijn in diverse, prachtige kleine, theaters. Nu ik sinds kort een nieuwe camera heb die op “silent” kan en die je dus absoluut niet meer hoort, beginnen de stapels fotos wel erg groot te worden. Maar niemand die klaagt, ook ik niet. Erg fijn om dit te mogen doen. Inmiddels zelfs al een stuk van Shakespeare vastgelegd. Samen met een lieve collega die met een van haar camera’s een technisch probleem had. Werd bijna een wedstrijd, maar gelukkig nog net niet.
Muzikanten
Toen de huidige fotostudio nog een (analoge) geluidsstudio was, hebben ik kunnen profiteren van al het feit dat ze na afloop allemaal erg enthousiast waren. De vraag om een foto te mogen maken is nooit met een “nee” beantwoord…
Studiowerk
Naast allerlei opdrachten wil ik zelf nog wel eens een van de TFP modellen waar ik regelmatig mee werk uitnodigen om weer eens wat nieuws te proberen. En eerlijk gezegd, het leukste werk in de studio. De mensen waarmee ik werk komen ook zelf met soms prachtige ideeën waardoor het regelmatig laat wordt. Maar we stuiteren als jonge kinderen als we zien wat er weer uit de printers rolt.
Analoge fotografie
Ik wilde graag weer werken met een analoge camera. Niks op een knop blijven drukken en 300 foto’s beoordelen Eén rol, dan 9x afdrukken en die rol is vol. Geen automaat, met een belichtingsmeter bepalen hoe je de camera in moet stellen. In de studio al je flitsers goed instellen en zonder proeffoto hopen dat je de belichting snapt en goed hebt gezet. Geen zoomlens, kiezen uit drie vaste lenzen en camera (5kg ! ) en statief op de juiste plek zetten. Nadenken voor elke foto, niks delete, fout is negatieven weggooien. Het legt een prima te hanteren druk op je vakmanschap… prachtig, net als de resultaten.
PhotoShop’s challenge to ai
Natuurlijk denk ik na over AI, en test er al volop mee. Maar ook leuk is de grenzen er van op te zoeken. Of mensen uit te leggen dat we pas aan het begin staan. Allereerst de motorfiets. Las Vegas by night -achtergrond als opgegeven idee; prima. Uitvoering; een boeiende foto. De overpeinzing: de invloeden van het origineel worden meegenomen, een overstralende zon wordt overstralend licht. Maar geen echte lantarenpalen. Hoge bomen worden hoge gebouwen. Maar geen echte flats of hotels. De eventmanager in de tweede set was blij met haar AI foto want nu kon ze uitleggen wat de essentie van haar lijflijke aanwezigheid was. Zij zou nooit goedkeuring hebben gegeven om het wijnglas aan de verkeerde kant te zetten……. Maar AI, het is echt leuk om er vertrouwd mee te raken en mee te werken (we zijn inmiddels uit de BETA-fase) aan verbeteringen. En hou even in gedachte. ChatGPT is AI, maar taal is iets heel anders dan plaatjes. Want vergeet niet, AI Photoshop achtergronden zijn géén bestaande foto’s ( ja, laat dat even bezinken). Er komt echt iets meer bij kijken.